Familia Trok

POVESTEA FAMILIEI TROK

familia_TrokSoani este primul copil din cei patru ai familiei Trok. S-a nascut într-o camaruta dintr-un bloc saracacios din Oradea. A fost crescut de mama si un tata vitreg care se straduia sa le asigure copiilor minimul necesar ca sa supravietuieasca, dar de cele mai multe ori nu reusea nici macar sa le puna ceva pe masa.
Apartamentul în care a crescut era compus din doua camere, cu peretii plini de igrasie de pe care cadea tencuiala, cu o soba care afuma si înegrea peretii apartamentului punând în pericol în fiecare zi viata celor 6 membrii ai familiei. Noroc cu ferestrele care nu se închideau bine si care lasau sa treaca aerul. Dar si frig. Mai ales iarna. Atunci toti se înghesuiau într-o singura camera ca sa le fie mai cald.

Copilaria grea, plina de lipsuri, dar mai ales foamea l-a împins pe Soani sa înceapa sa fure de la ceilalti copii. Apoi, când a mai crescut, pentru mult timp a devenit dependent de acest obicei. „Eram un hot de buzunare care umbla dupa furat, dupa rele, umbla la femei, umbla dupa bautura, umbla la distractie, si umblam doar sa fac rau.” marturiseste Soani.

Toate aceasta au devenit mai apoi un mod de viata din care nu mai putea iesi. Ajunsese într-o asemenea stare de degradare morala încât începuse sa-i însele chiar si pe cei apropiati. „Pacaleam oamenii, pacaleam chiar si pe maica-mea, ca eu eram cel mai mare dintre frati si de aia ma trimitea pe mine la cumparaturi. Dar pentru ca Diavolul m-a legat si de masinute, de jocurile de noroc, de poker, atunci cand ea ma trimitea la piata sa fac cumparaturi, eu mergeam cu banii de la ea si-i pierdeam acolo.” continua Soani.

Soani_pe_santierDe multe ori a încercat sa renunte la acest obicei pentru ca si-a dat seama ca nu e bine ce face. Însa era prea greu pentru ca astfel câstiga usor bani. Într-o zi, în urma cu aproape cinci ani a avut o revelatie. „Din 2005 am hotarât sa-l urmez pe Domnul. De atunci s-a schimbat radical viata mea. De cum L-am primit pe Iisus si m-am hotarât ca vreau sa-L urmez pe El, si El mi-a dat putere sa ma schimb. De atunci am îceput sa lucrez. La început la rampa de gunoi de unde am strâns ce-am putut si eu, fiare, hârtie, cupru, aluminiu, orice din ce se putea face bani. Apoi am început sa lucrez pe santiere, unde se nimerea, iar de doi ani mi-am gasit un loc de munca, tot în constructii, dar cu carte de munca.” spune cu bucurie Soani.

Dupa ce s-a hotarât sa-si schimbe viata s-a casatorit cu Timea care i-a daruit doi copii, Kevin (4 ani) si Mark Raimondo (3 luni). Frecventeaza periodic biserica si-si spune povestea oricui vrea sa-l asculte încercând sa-i convinga pe cât mai multi sa-l urmeze pe Iisus care poate face minuni în viata fiecaruia.

Încet încet si-a aranjat si camera în care locuieste cu sotia si cei doi copii si sa o faca sa arate a locuinta. Însa tot le lipseste spatiul pentru ca în acelasi apartament mai locuiesc alaturi de parinti si ceilalti doi frati mai mici. Asa ca a primit cu mare bucurie vestea ca si familia lui a fost selectata sa primeasca o casa Casă Dragă Casă. „Multi sunt aici în aceeasi situatie ca noi si cred ca doar Dumnezeu a facut ca din cei multi, noi sa fim cei alesi. Eu însa ma rog la Domnul ca, daca se mai poate, sa se mai faca si alte case pentru ca sunt multi oameni care n-au posibilitati sa-si faca o casa sau sa primeasca o casa altundeva si nici nu mai pot locui cu copiii în conditiile astea mizere. Sunt aici prea multi care traiesc în saracie mare si de-abia îsi duc zilele de pe o zi pe alta.

Fiind un model pentru comunitatea sa, Soani a beneficiat de casa de Pasti din 2009 la constructia careia primii care au venit sa-l ajute ca voluntari au fost romii care frecventeaza Biserica Baptista a Romilor din Velenta, aceeasi biserica pe care o frecventeaza si el.

 

Alte familii Vezi toate familiile

Top