Big Build 2009

Big Build, 250 de voluntari, 5 zile, 10 case

banner-big

 

Vineri 9 Octombire

day-5-mainInca de dimineata voluntarii au facut ultimele retusuri pin locuintele pe care le-au construit, iar la pranz s-a inceput curatenia generala. La ora 15 a inceput ceremonia de inmanare a cheii noilor locuinte si de incheiere a celui mai important proiect Habitat din Romania si Europa in 2009. Au fost lacrimi de bucurie, s-au rostit cuvinte emotionante si au avut loc imbratisari calde. S-au creat prietenii intre oameni care cu o saptamana mai devreme nici nu se cunosteau. S-au finalizat camine pentru 10 tineri si familii de tineri care au crescut la orfelinat si n-au stiut pana acum ce inseamna caldura propriei case.

Multumim tuturor celor care au facut posibil acest lucru!

 

 

Joi 8 Octombrie

 

day-4-43

Si astazi, alte personalităţi au dat o mână de ajutor celor 250 de voluntari, la lucrările de finisaj interior şi exterior ale celor 10 case din proiectul BIG BUILD’09: Excelenţa Sa John Morahan, Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Dl.Donald Haszczyn – Vicepreşedintele Europa şi Asia Centrală, HFH Internaţional, Dl. Declan O’Loan, politician Northern Ireland Assembly, Preasfinţitul Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei şi Adrian Domocoş, primarul oraşului Beiuş.

“Programul Habitat reprezintă o oportunitate atât pentru români cât şi pentru irlandezi. Sunt alături de conaţionalii mei şi susţinem acest program prin puterea exemplului, pentru că putem învăţa oamenii să aibă grijă unii de alţii şi să-şi clădească un viitor folosind nu mai mult decât voinţă, cărămizi şi puţin mortar.” a declarat ES John Morahan, Ambasadorul Irlandei la Bucureşti.

Casele sunt aproape gata si toti participantii se pregatesc pentru ziua cea mare: ultima zi de proiect in care va avea loc cereminia de inaugurare.

Preasfinţia Sa Părintele Sofronie Drincec, Episcopul Oradei, a vizitat şantierul Habitat for Humanity din Beiuş unde săptămâna aceasta, peste 250 de voluntari din toată lumea au ridicat 10 locuinţe în numai 5 zile pentru familii dezavantajate din comunitate. Dar nu doar a vizitat ci chiar a pus mana pe un trafalet si a ajutat la zugravirea unei camere. Prea Sfinţitul şi-a reiterat dorinţa de a fi în continuare alături de programul Habitat, a interacţionat cu voluntarii şi beneficiarii. ” Doresc să vă declar primul Episcop al Bisericii Ortodoxe care lucrează într-un şantier Habitat” i s-a adresat Preasfinţiei Sale, Adrian Ciorna, preşedintele Habitat România.

 

Miercuri 7 Octombrie

 

ziua3

Personalităţi din lumea sportului românesc s-au alăturat celor 250 de voluntari români şi internaţionali prezenţi pe

şantierul Habitat Beiuş în cadrul proiectului BIG BUILD’09.

Doina Melinte, Secretar de Stat, Ministerul Tineretului şi Sportului, fostă campioană olimpică şi europeană 1500m indoor, Gabriela Szabo, campioană olimpică şi triplă campioană mondială la atletism, Ruxandra Dragomir, nr. 15 mondial WTA Tour 1997, Nicu Vlad, multiplu campion mondial, european şi naţional la haltere, Mariana Bitang, renumită antrenoare federală de gimnastică a României, actualmente ocupând postul de consilier de stat pentru promovarea sportului, Elisabeta Lipa, cea mai decorată canotoare din istoria Olimpiadelor şi Valeria Răcilă (Van Groningen), canotoare din România laureată cu aur au lucrat la finisajele de interior pentru cele 10 case. Şapte dintre cei mai mari sportivi români susţin astfel acţiunea de voluntariat şi cu ajutorul lor, în numai două zile, tinerii beneficiari ai acestui proiect se vor putea muta în noile locuinţe.

La lucrările de construcţie au mai participat Carmen Axenie, deputat Galati, Romeo Mosoiu, Consilier MTS, Stefan Seremi, deputat iar din partea autorităţilor locale, Lucian Pavel si Ile Nicolae, consilieri.

Joi, in cea de-a patra si penultima zi de lucru pe santierul BIG BUILD, este asteptat sa ia parte la activitatile de constructii, ES John Morahan, Ambasadorul Irlandei la Bucuresti.

 

 

 

Marti 6 Octombrie

 

ziua2

Voluntarii au venit din nou pe santier dis de dimineata, animati de dorinta de a continua lucrul, increzatori si plini de energie dupa progresul extraordinar din prima zi. De asemenea au vrut sa dovedeasca si zicala ca unde sunt multi, puterea creste, asa ca au accelerat din nou ritmul si mai mult devansand lucrarile cu jumatate de zi fata de cum erau programate. Au reusit sa izoleze termic casele cu polistiren si au trecut chiar si la tencuirea lor. Dupa-amiaza au montat tigla pe acoperisul celor 10 locuint. Evenimentul de constructie din Beius, judetul Bihor, reprezinta in acelasi timp cea mai mare sarbatoare europeana a Zilei Mondiale a Locuirii, celebrata anual la inceputul lunii octombrie. Saptamana aceasta, vor fi ridicate locuinte decente si sigure pentru viitorul unor familii tinere ai caror membri au crescut in orfelinatele de stat fara sa aiba ocazia de a avea un camin.

BIG BUILD sarbatoreste in acelasi timp 15 ani de implicare Habitat Irlanda de Nord în construirea de locuinte, comunitati si sperante in intreaga lume si de strans parteneriat si sprijin acordat programului romanesc pina acum, prin prezenta celor 200 de voluntari nord-irlandezi care lucreaza pe santierul Habitat Beius. Alaturi de ei lucreaza astazi echipe de voluntari din partea sponsorilor de eveniment, RBS si Lafarge.

 

 

 Luni 5 Octombrie

ziua1

Big BUILD 2009 a inceput luni, 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Locuirii desemnata de Organizatia Natiunilor Unite, ca un semnal de alarma asupta locuirii saracacioase la nivel global. Cu aceasta ocazie, ES Jan Sorenson reprezentantul ONU in Romania, ES Robin Barnett, Ambasadorul UK la Bucuresti si Emil Constantinescu fostul presedinte al Romaniei alaturi de alte personalitati din Romania si Irlanda de Nord, au lucrat alaturi de peste 250 de voluntari din lume pe santierul Habitat for Humanity Romania din Beius. Astfel, acest eveniment de constructie accelerata este cea mai mare sarbatoare a Zilei Mondiale a Locuirii la nivel european.

Totodata, in cadrul BIG BUILD se sarbatoresc 15 ani de implicare a Habitat Irlanda de Nord în construirea de locuinţe, comunităţi şi speranţe în întreaga lume şi de strîns parteneriat şi sprijin acordat programului romanesc pînă acum. Peste 200 de voluntari dintre cei prezenti in cadrul BIG BUILD au venit din Irlanda de Nord. Familiile beneficiare BIG BUILD, care pentru prima oara in viata si cel mai probabil, singura data, vor avea o casa simpla si decenta, au lucrat alaturi de voluntari. De asemenea, echipe de voluntari din partea sponsorilor evenimentului au participat la lucrarile de constructie : Fudantia Vodafone Romania, RBS, Lafarge si totodata, echipa Ambasadei UK, UNDP si Oriflame. Cu ajutorul unei echipe internationale atat de numeroase, cele 10 locuinte au fost ridicate in primele 8 ore de munca iar la lucrarile de constructie au participat si familiile beneficiare BIG BUILD.

 

 


Habitat pentru Umanitate Beiuş cu sprijinul a 300 de voluntari vor construi 10 locuinţe noi împreună cu beneficiarii, tineri şi familii de tineri proveniţi din orfelinate.

Beius, 8 septrembrie 2009 – Cel mai important eveniment Habitat din România, „Big Build”, va avea loc anul acesta la Beiuş. Aproape 300 de voluntari vor construi 10 locuinţe într-o săptămână la începutul lunii octombrie. Peste 200 dintre voluntari vor fi din Irlanda de Nord. Ei vin la Beiuş pentru a sărbători într-un mod aparte, prin muncă, 10 ani de când Habitat Irlanda de Nord ajută familiile nevoiaşe din România. Vin să construiască 10 locuinţe pentru 10 tineri sau familii de tineri care au crescut la orfelinat.

„În urmă cu 16 ani am luat doi, apoi alţi 14 orfani, plecaţi din Casa de Copii din Beiuş în casa părintească. Aveau puţin peste 18 ani, un rând de haine şi cazarmamentul standard: o saltea, pătură, lenjerie de pat. Mulţi nu aveau unde să meargă peste noapte altundeva decât în parc, sub pod sau în gară, şi ni s-a făcut milă de ei. Au ramas 8 ani sub acelaşi acoperiş cu noi. Între 5 şi 9 octombrie li se ridică o casă unora dintre aceşti tineri necăjiţi. Este incredibil de frumos acest fapt şi cei mai mulţi nu ne putem da seama de însemnătatea adancă a primei case din viaţa lor. Un vis de neînchipuit…” spune Adrian Ciorna, preşedintele Habitat for Humanity Romaânia.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu asociaţia Bunul Samaritean Beiuş care a pus la dispoziţie terenul pentru construirea celor 10 locuinţe. Cumpărarea terenului de către asociaţia beiuşana a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de compana EC Harris din Marea Britanie care în această săptămână participă şi cu 11 voluntari la finalizarea casei ce va fi folosită drept model în cadrul evenimentului „Big Build”. Casa model va fi finalizată până vineri când va avea loc şi ceremonia de înmânare a cheii noii locuinţe.

„De când am ieşit de la orfelinat am locuit în condiţii foarte grele. Am dormit pe bănci în parc, pe scaune în localuri de noapte sau în cutii de carton. Eram disperată şi nu mai ştiam ce să fac. Parcă era un vis urât din care nu mă puteam trezi oricât mi-aş fi dorit. Acum parcă visez din nou, dar de data asta un vis frumos: eu să am propria casă. Dumnezeu ştie doar cât de mult mi-am dorit asta!” spune Angela Molnar, beneficiar al proiectului.

 

big2

Zeci de personalităţi, companii şi diplomaţi vor participa ca susţinători sau voluntari în cadrul evenimentului „Big Build”. Până în prezent şi-au şi confirmat participarea fostul preşedinte Emil Constantinescu, ambasadorul Marii Britanii, dl. Robin Barnett, companii ca Vodafone sau RBS, iar peste 250 de voluntari s-au inscris deja în cadrul evenimentului.

„Când am auzit cu ce se ocupă Habitat în întreaga lume am vrut instantaneu să fac şi eu parte din această mare echipă. Am vrut să schimb ceva, iar faptul că am venit să lucrez în BigRomânia îmi oferă această oportunitate. Ştiind că prin contribuţia mea ajut la ridicarea acestor case pentru tineri crescuţi în orfelinate face ca tot efortul să merite şi mai mult”  spune Paul Anthony Jones, IT Project Manager la EC Harris din Marea Britanie.

Evenimentul „Big Build” se va derula între 3 şi 10 octombrie la Beiuş, iar la finalul său 10 tineri vor beneficia de o locuinţă decentă la care au sperat toată viaţa.

Top