Scoala Altfel 2013

Elevii bihoreni la fel de tari ca cei europeni
Elevi-de-la-Colegiul-Economic-Partenie-Cosma-si-de-la-Colegiul-Tehnic-Ioan-Ciordas-DSC_3241
50 de elevi de la două şcoli bihorene s-au întrecut cu tinerii din Irlanda la construit locuinţe pentru nevoiaşi.

Există deja o tradiţie veche din anul 2002 ca anual Habitat pentru Umanitate Beiuş să găzduiască voluntari de la diverse şcoli internaţionale din toată Europa sau din SUA. Printre acestea amintim: Colegiul LeRosey din Elveţia, Wesley College din Irlanda, Şcoala Bilkent din Turcia, Herlufsholm Skole din Danemarca, International School of Stuttgart din Germania, Central Michigan University din SUA, etc. Doar de la începutul acestui an patru şcoli importante europene, una din Danemarca, două din Germania şi una din Irlanda au fost prezente deja pe şantierul Habitat. Modelul lor a fost luat şi de şcolile bihorene care de câţiva ani s-au alăturat proiectelor Habitat. În această săptămână, în cadrul programului naţional „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” s-au înscris la voluntariat Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea şi Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” din Beiuş.

„În calitate de dirigintă, am trăit împreună cu elevii clasei mele o experienţă de neuitat. A fost o lecţie de viaţă trăită intens, un moment în care elevii au reuşit să distingă clar noţiunile de „dorinţă” şi „nevoie”, fiind sensibilizaţi pe latura umană care, de foarte multe ori este omisă în viaţa de zi cu zi. Elevii au înţeles ce înseamnă să ajuţi concret, să te dedici, să participi activ şi conştient la viaţa comunităţii. Chiar dacă sarcina noastră ca dascăli în a forma specialişti este una dificilă, iată că am reuşit, prin toată această experienţă să formăm OAMENI!” spune Mihaela Pap, profesor la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea.

Au fost trei zile în care elevii au participat alături de Habitat pentru Umanitate Beiuş la diverse activităţi propuse în cadrul parteneriatului dintre Habitat şi şcolile amintite. După ce au aflat detalii despre ce este şi ce face Habitat, elevii au participat pentru câteva ore şi la un curs de eficienţă energetică susţinut de asociaţia beiuşană. O zi întreagă a fost dedicată şi muncii în şantier în ciuda faptului că vremea a fost total potrivnică, lucru care însă nu i-a împiedicat pe tinerii voluntari să realizeze ceea ce şi-au propus. Astfel ei au transportat şi aranjat lemnul necesar construiri a 10 case ce vor fi ridicate într-o săptămână tot cu elevi, la sfârşitul lunii iunie la Beiuş în cadru proiectului „Build the Wesley Way”Elevi-de-la-Colegiul-Economic-Partenie-Cosma-si-de-la-Colegiul-Tehnic-Ioan-Ciordas-DSC_3268

„Eu sunt pentru prima dată la o astfel de activitate, dar cu siguranţă vreau să o repet! M-am simţit şi m-am distrat atât de bine încât am devenit cel mai mare fan Habitat. În plus am făcut ceva util şi mă bucur că am ales să particip alături de colegii mei cu care am făcut o echipă nemaipomenită.” mărturiseşte Ionuţ, unul dintre tinerii voluntari participanţi la acţiune.

Tot în această săptămână la Ştei 21 de voluntari din Irlanda au ajutat o familie să-şi împlinească visul, acela de a avea o locuinţă. Ei au lucrat întreaga săptămână la construcţia acestei case iar vineri, 5 aprilie, au participat şi la ceremonia de inaugurare a casei într-un cadru festiv şi în prezenţa unei asistenţe emoţionate.

Mai multe imagini de la eveniment puteti gasi accesand linkurile de mai jos:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152133583257334.1073741834.61575062333

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152132120957334.1073741833.61575062333

http://youtu.be/B-lTuG6AKdI

 

Top