Build the Wesley Way

Cele 10 case au fost finalizate!

 

In doar o săptămână, peste 300 de voluntari au ridicat 10 case in cadrul proiectului Build the Wesley Way!

„Suntem obosiţi după un nou maraton de construcţie, dar suntem fericiţi că ne-am atins obiectivele şi că împreună cu partenerii noştri de la Colegiul Wesley am reuşit să îndeplinim visul altor 10 familii de a avea o casă. Le mulţumim încă o dată pentru încredere şi pentru eforturi celor de la Wesley, dar şi tuturor celor care au contribuit la eveniment”, spune Mircea Jurcan, directorul executiv al Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Sambate 29 iulie a avut loc ceremonia de inaugurare a locuintelor la care pe langa voluntari au participat şi membrii familiilor şi apropiaţii acestora, reprezentanţii autorităţilor locale prin viceprimarul Gabriel Popa, oameni din comunitate şi chiar 2 deputaţi: Gheorghe Costin şi Gheorghe Bogdan. Au fost multe emoţii, s-au rostit cuvinte frumoase, de mulţumire, iar în final după înmânarea cheilor simbolice, a Bibliei, a unui buchet de flori şi a unui mic dar din partea irlandezilor, s-a montat şi placheta cu denumirea noii străzi: Str. Wesley Way. A fost un eveniment extraordinar de frumos in care pe langa munca voluntarii s-au si distrat foarte bine, au cantat, au dansat si au demostrat ca daca isi doresc cu adevarat sa realizeze ceva bun, nimic nu ii poate impiedica, nici chiar vremea rea.

„Faptul de a face echipă cu Habitat le oferă  elevilor noştri o experienţă deosebită dincolo de călătoria în sine. Este minunat că elevii călătoresc peste hotare şi văd cum trăiesc alţi oameni, însă este un adevărat privilegiu pentru ei să lucreze ca parte a unie echipe şi să construiască o casă pentru o familie care nu ar avea altcumva un cămin. În plus, toţi elevii noştri trebuie să strângă banii necesari pentru călătorie. Acest lucru încurajează spiritul antreprenorial şi cultivă munca în echipă înainte ca orice călătorie să aibă loc. Să înveţi să strângi fonduri pe calea cea grea reprezintă un beneficiu enorm. Succesele şi eşecurile ce au loc în acest moment constituie o experienţă de viaţă valoroasă. Iar călătoriile pe care Wesley le-a făcut în ultimii ani au făcut mult mai mult. Tuturor elevii noştri li s-a schimbat perspectiva asupra vieţii, iar ochii li s-au deschis în mod real. Este un lucru fundamental să lucrezi pe un şantier la construirea unei case pentru o altă familie. Este vorba despre muncă grea, despre dăruire, despre generozitatea spiritului. Este o provocare adusă culturii individualiste ce ne înconjoară. Doresc să mulţumesc, în cel mai sincer fel, întregii comunităţi Wesley, nu numai părinţilor, elevilor şi profesorilor, ci şi bunicilor, vecinilor şi prietenilor care au ajutat la strângerea fondurilor necesare ca “Build the Wesley Way!” să aibă loc. Elevii noştri ştiu că foştii elevi au construit case în România în ultimii 10 ani. Acum şi elevii de azi au ocazia să facă o diferenţă în mod real. Această înseamnă să călătorească şi să muncească din greu. Însă, mai presus de toate, este vorba de a face ceva care să ajute pe cineva”, a spus Christopher Woods, Directorul Wesley College.

Mulţumim minunaţilor oameni de la Colegiul Wesley din Dublin, echipei de voluntari din SUA condusa de Rolf Bell precum şi tuturor celorlalţi voluntari implicaţi!

Demnitarii la voluntariat

Joi, 27 iunie, de la ora 11, celor peste 300 de voluntari participanţi la proiect li s-au alăturat joi şi parlamentarii bihoreni alături de aleşii locali. Aceştia au lăsat la o parte disputele politice şi şi-au unit energiile într-un efort comun în folosul nevoiaşilor muncind cot la cot cu ceilalţi voluntari. Printre participanţi s-au numărat: senatorul Cristian Bodea, deputatii Liviu Laza Matiuţă, Gheorghe Costin şi Gheorghe Bogdan, prefectul Claudiu Pop precum şi primarul şi viceprimarul Beiuşului alături de câţiva consilieri locali.

    „Pe mine personal mă mişcă acest eveniment şi îmi doresc ca ceea ce se întâmplă aici la nivelul implicării acestor elevi să fie un exemplu şi pentru copiii din ţara noastră. Văd aici tineri care nu sunt în barurui sau cluburi, ci dau o mână de ajutor celor care au nevoie, ceea ce este cu adevarat extraordinar.” mărturiseşte prefectul Claudiu Pop.

Împreună au ajutat la acoperirea cu ţiglă a uneia din casele construite în cadrul proiectului. La finalul acţiunii de voluntariat, politicienii au participat la o masă rotundă alături de dna Elena Şerban, director naţional Habitat for Humanity România; reverendul Nigel Mackey coordonatorul echipei de voluntari din Irlanda; Marcel Coroiu şi Florian Bacoş, preşedintele şi vicepreşedintele Habitat Beiuş precum şi Mircea Jurcan, directorul asociaţiei beiuşene.

 „Suntem într-o mare recesiune şi în Dublin, dar credem cu tărie că tinerii noştri trebuie să înţeleagă că nu există recesiune în privinţa generozităţii, a dărniciei, a compasiunii, a timpului pe care ei îl pot dărui altora.” spune Nigel Mackey.

În cadrul discuţiilor purtate, aleşii au căzut cu toţii de acord că ar fi utilă o îmbunătăţire a legii voluntariatului care să încurajeze acest tip de activitate şi au plecat din şantier hotărâţi să facă demersurile pentru o iniţiativă legislativă în acest sens care să încurajeze atât ONG-urile cât şi dezvoltarea voluntariatului naţional. Nici unul n-a plecat fără a promite că va reveni ca voluntar în acţiunile viitoare.

 

Cum s-a născut ideea?

În urmă cu 10 ani, în anul 2003, undeva la mijlocul lunii aprilie, la Beiuş sosea un grup de 21 elevi şi profesori din Irlanda de la şcoala Wesley College din Dublin. Ei au ales să-şi petreacă vacanţa de Paşti într-un mod diferit faţă de colegii lor şi anume să ajute familiile nevoiaşe din Beiuş să locuiască în condiţii mai bune. Astfel, ei au devenit pionieri în Europa, fiind printre primele şcoli care se alătură programului Habitat pe termen lung. Au revenit an de an în România, iar până în prezent au ajutat 21 de familii să locuiască în condiţii decente şi sănătoase. Dar ei nu s-au oprit aici, ci au prezentat modelul lor şi altor şcoli, care apoi au descoperit uriaşul potenţial pe care-l oferă o experienţă de voluntariat alături de Habitat şi câte beneficii pot avea elevii implicaţi într-un astfel de proiect.

Datorită parteneriatului cu Wesley College, în 2004 Habitat Beiuş organizea prima construcţie accelerată doar cu forţe proprii, adică în numai 5 zile ridică şi finalizează o casă la cheie. De atunci, an de an, acest tip de proiecte s-au înmulţit şi au făcut ca asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş să primească recunoaştere la nivel internaţional pentru organizarea unor astfel de evenimente de construcţie rapidă.

Revenind în prezent, la sfârşitul lunii iunie 2013, 250 de voluntari, majoritatea actuali şi o parte din foştii elevi ai şcoalii Wesley College, vor lucra timp de o săptămână la Beiuş pentru a construi 10 case pentru tineri şi familii în nevoie de o locuinţă trainică. Organizăm acest eveniment pentru a da o şi mai mare valorare celor 10 ani de parteneriat între Habitat Beiuş şi Wesley College şi am decis să marcăm momentul prin construirea a 10 locuinţe în doar 5 zile.

Casele vor fi ridicate în minicartierul construit de Habitat pe strada Traian colţ cu Plopilor pe terenul acordat de Consiliul Local Beiuş în urma cu trei ani. Piatra de temelie a fost pusă deja în 2012 când coordonatorul voluntarilor de la Wesley şi sufletul acestui proiect, reverendul Nigel McKey, alături de primarul Beiuşului, Adrian Domocoş şi membrii din conducerea Habitat au luat parte la ceremonie.

„Actorii“ proiectului Build the Welsey Way!

10 case, 5 zile, 250 de tineri, voluntari de la Wesley College, Dublin, Irlanda

Eenimentul Build the Wesley Way are ca scop pe lângă construirea propriu-zisă a 10 locuinţe în 5 zile şi promovarea valorii implicării sociale a tinerilor, iar în acelaşi timp vom trage un semnal de alarmă asupra problemei locuirii precare din România. Pentru realizarea acestui eveniment căutăm să unim energiile mai mulţi „actori” importanţi:

1. Habitat pentru Umanitate Beiuş care doreşte să-şi atingă ţelul, ca nicio familie să nu mai locuiască în condiţii improprii;
2. Primăria municipiului Beiuş care şi-a propus ca în următorii 4 ani alături de Habitat să facă din Beiuş primul oraş din România care să se poată mândri că a eradicat locuirea sărăcăcioasă;
3. Tinerii de la Wesley College din Dublin care de 10 ani participă la proiectele Habitat pentru Umanitate Beiuş şi au pus umărul ajutând 21 de familii cu venituri reduse să locuiască în condiţii decente;
4. Companii locale, naţionale şi internaţionale care participă cu voluntari, financiar sau cu materiale de construcţii în cadrul proiectelor Habitat;
5. Mass-media locală sau naţională care promovează de ani buni proiectele asociaţiei şi face ca efortul tuturor „actorilor” să fie vizibil şi auzit;
6. Biserica prin preoţii, pastorii şi alţi slujitori ai ei care de fiecare dată când a avut ocazia şi-a oferit sprijin spiritual, material sau forţa de muncă pentru ajutorarea celor nevoiaşi;
7. Politicienii bihoreni care şi-au unit periodic energiile într-un scop nobil, contribuind financiar, dar şi punând mâna pe uneltele de lucru ca voluntari pentru a fi un exemplu pentru ceilalţi;
8. Familiile ce se află în programul Habitat, care şi-au unit forţele şi, alături de cei care i-au ajutat, au reuşit să rupă cercul vicios al locuirii precare şi să fructifice şansa pe care au primit-o;
9. Voluntarii, incluzand echipa din SUA calită în evenimente mari ca Jimmy Carter Work Project,  întotdeauna dornici să pună umărul la ajutorarea celor care au nevoie de sprijin.

Beneficiarii proiectului

    Chiar dacă beneficiarii direcţi ai proiectului sunt familiile care se vor muta în locuinţele construite între 24-28 iunie, pe lângă aceştia sunt mulţi alţii care au de câştigat pentru că au participat la acest proiect. Autorităţile locale (Primăria şi Consiliul Local) scapă de presiunea pe care 10 familii ar fi făcut-o constant pentru a fi sprijinite să obţină o locuinţă din partea statului. Comunitatea locală interacţionează cu sutele de voluntari şi participanţi în proiect legându-se noi prietenii şi rezultând multe amintiri frumoase. Micile afaceri au o mulţime de noi clienţi sau consumatori. Voluntarii şi familiile care primesc locuinţele trec printr-o experienţă unică în viaţă care le oferă o nouă perspectivă asupra valorilor umane. Companiile implicate beneficiază de o bună imagine datorită asocierii numelui lor cu acest eveniment frumos şi mult mediatizat. Politicienii îşi îmbunătăţesc radical imaginea şi au şansa să arate că nu doar vorbesc, ci fac şi lucruri concrete, practice. Mass-media are ocazia să prezinte un eveniment inedit prin particularitatea că un grup lărgit de elevi de 16-18 ani sunt capabili să relizeze un asemenea proiect într-un timp atât de scurt.

Profilul familiilor ajutate

Media vârstei celor care vor primi cheile noii locuinţe după ce vor lucra la propria casă alături de voluntari în cadrul proiectului Build the Wesley Way, este de puţin peste 30 de ani, majoritatea cu 1-2 copii. Există însă şi mame singure care-şi cresc copiii sau tineri care încă mai aşteaptă să aibă un copil. Toţi au în comun faptul că sunt oameni simpli, cu mult bun simţ şi dăruire încercând din răsputeri să ducă o viaţă mai bună. Au ocupaţii diverse de la simpli muncitori necalificaţi până la vânzătoare, lucrători forestieri sau asistente medicale.

 

Istoric colaborare Habitat pentru Umanitate Beiuş – Wesley College

2003 – au lucrat la proiectul „Nefa“ şi la 2 fundaţii pentru locuinţe cvadruplex construite în Beiuş;
2004 – au construit Casa de Paşte alături de familia Heredea din Mizieş (în cadrul şcolii au strâns diferenţa de bani pentru ca Habitat să poată continua proiectul anual Casa de Paşti aflat în impas în 2004);
2005 – au construit Casa de Paşti alături de familia Herdean din Drăgăneşti (au finanţat integral casa şi au adus alături de ei în program încă o şcoală: Neuchatel Junior College din Elveţia)
2006 – este anul în care pentru prima dată Wesley College vine cu 50 de voluntari atent selectaţi din sutele de cereri depuse şi totodată este anul în care reuşesc să finanţeze şi să construiască 2 locuinţe în localitatea Mizieş împreună cu familiile Coş şi Morgovan;
2007 – tinerii din Irlanda continuă isprava din anul anterior ridicând încă două case la Mizieş în care vor locui familiile Burz şi Galea şi primesc recunoaştere pentru cea mai rapidă construcţie cu elevi;
2008 – tot în localitatea Mizieş, la o casă distanţă de familia Heredea, ajutată în 2004, voluntarii vor ridica o casă nouă şi pentru familia Fărcuţ care locuiau înainte într-o casă veche din chirpici;
2009 – în acest an, pentru că programul celor de la Wesley, dar şi al Habitat Beiuş era considerat de mare succes, Habitat Europa şi Asia Centrală le-a sugerat voluntarilor să încerce şi o altă locaţie. Aşa că în 2009 voluntarii din Irlanda au ajuns în Honduras;
2010 – Wesley revine alături de Habitat Beiuş şi construieşte o locuinţă împreună cu familia Tomoroagă din satul Leleşti, o familie sărmană care este ajutată la ridicarea casei atât de săteni cât şi de Primăria comunei Bunteşti de care aparţine satul;
2011 – familia Coraş din Beiuş este cea care lucrează timp de o săptămână alătrui de elevii din Irlanda la construirea propriei locuinţe;
2012 – în acest an familia Ciupe din Ştei se bucură de o casă nouă ridicată de energicii tineri din Dublin.

Build the Wesley Way – rezumat

Locaţia:  Beiuş.
Beneficiari: 10 familii din Beiuş, dintre care 3 în baza parteneriatului cu autorităţile locale ce au atribuit terenul.
Cost proiect: 200.000 EURO
Echipe de voluntari străini: Da, 250 de voluntari de la şcoala Wesley College din Dublin + 14 din USA între 24 – 29 iunie.
Deschis pentru voluntari locali: Da, 10-25 voluntari/zi în preeveniment şi 10-15 voluntari/zi în eveniment doar în zilele de marţi 25 iunie şi miercuri 26 iunie
Durată proiect: 1 februarie – 29 iunie (între 24-29 iunie are loc evenimentul de construcţie accelerată)
Oportunitate recunoaştere, promovare sponsori: Da, foarte mare, inclusiv la nivel naţional!
Descriere pe scurt: În 2003 au sosit la Beiuş primii voluntari dela Wesley College din Irlanda când au lucrat în cadrul proiectului Casa de Paşti. Au avut o experienţă atât de bună încât au revenit şi în anul următor lucrând tot la o Casă de Paşti. Deja în al treilea an ei singuri au finanţat şi au construit Casa de Paşti. Apoi au repetat isprava an de an. În 2013, pentru a marca cei 10 ani de parteneriat, ei au decis să revina cu 250 de voluntari, majoritatea elevi de 16 – 18 ani, şi să construiască 10 case într-o săptămână.
Finanţare: Voluntarii finanţează cea mai mare parte a proiectului, Habitat Beiuş contribuie cu resurse proprii, dar încă mai avem nevoie de 40.000 EURO fie cash fie în materiale de construcţie!

Sprijină proiectul „Build the Wesley Way“ şi fii parte a celui mai frumos eveniment de voluntariat din ţară din acest an!

Top