Povestea familiei Cap

Traian (40 de ani) provine dintr-o familie cu trei copii, fiind cel mai mic faţă de fratele şi sora sa, iar Eugenia (35 de ani), soţia sa, provine dintr-o familie cu şase copii, având doar o sora mai mică decât ea.

În anul 2012 cei doi s-au casătorit în urma unei poveşti frumoase de dragoste şi s-au mutat apoi într-o garsonieră pe strada Traian din Beiuş într-un bloc cu multe probleme. Dar ei nu ştiau încă acest lucru. Bloc comunist era construit din Beton si fara nici o izolatie termica, dupa cerintele si tehnologia anilor 60, pentru nefamilisti. De atunci conditiile lui nu s-au imbunatatit de fel, dimpotriva, blocul s-a deteriorat.

Conditiile din locuinţă păreau acceptabile, dar după scurt timp şi-au dat seama cât de greu este să locuieşti aici. În scurt timp au realizat că prima şi cea mai mare problemă va fi mucegaiul. „Nouă ne place să trăim curat, să fie totul aranjat şi la locul lui. Aşa că de îndată ce am văzut prima pată de mucegai am curăţat-o, dar pentru că locuinţa nu era izolată, pe măsură ce era mai frig afară, mucegaiul tot creştea. Aşa că în permanenţă dădeam cu tot felul de soluţii şi toată casa mirosea a clor” mărturiseşte Traian.

Când a venit pe lume şi cel de-al doilea copil, Traian a fost nevoit sa renunţe la serviciu timp de un an de zile pentru a-şi ajuta soţia să aibă grijă de copii. Fiind spaţiul mic, de fapt o singură cameră, când unul dintre copii dormea, cu celalalt trebuia să iasă la plimbare ca să nu-l deranjeze pe celălalt.

Pe măsură ce copiii creşteau, Traian şi Eugenia îşi dădeau seama că spaţiul era insuficient, că apa caldă încălzită pe aragaz nu era suficientă, că era riscant să se încălzească doar cu o sobă care trebuia alimentată în continuu pe perioada de iarnă când era ger… „În aprilie 2016 n-am mai rezistat să locuim aici şi ne-am mutat intr-un apartament cu 2 camere prin bunăvoinţa unor prieteni din biserica noastră” spune Eugenia.

Chiar după căsătorie cei doi tineri au încercat tot ce se putea pentru a obţine o locuintă, la Primărie, la ANL, la Prima Casă, dar n-au fost eligibili pentru niciuna. „Dupa multe drumuri la Primărie am aflat şi de posibilitatea obţinerii unei locuinţe prin programul Casă Dragă Casă, dar cu toate acestea am hotărât să depunem cereri peste tot, pentru locuinţe sociale, pentru ANL şi pentru o casă Casă Dragă Casă. Iată că primii care după mulţi ani ne-au dat un răspuns pozitiv au fost voluntarii de la Casă Dragă Casă şi ne bucurăm mult!” afirmă Traian plin de bucurie.

Visând cu ochii deschişi la cum le va îmbunătăţi noua locuinţă viaţa, Eugenia spune: „În primul rând o să fie casa noastră! Vor avea şi copiii nostri spaţiu suficient, o curte a lor sigură şi nu vor mai sta pe drum cum mergeam până acum zi de zi pe lângă fabrica de mobilă. O să avem mai multa linişte şi intimitate ca la bloc. Dar cel mai important cred că va fi şansa ca cei doi copii ai noştri să aibă o creştere frumoasă.”

Traian şi Eugenia acum abia aşteaptă să lucreze la propria casă, să pună cărămidă peste cărămidă şi să bată cuie alături de prieteni, voluntari şi specialiştii Casă Dragă Casă!

 

Alte familii Vezi toate familiile

Top