Celestica 2011

Casa Celestica a fost ridicata in 5 zile.

În decurs de o săptămână peste 100 de voluntari au construit o casă Habitat la Oradea alături de familia Stana, o familie modestă care a lucrat cot la cot cu voluntarii.

Acum o săptămână, luni, pe un teren de la marginea Oradiei, în apropiere de Sântandrei, 25 de orădeni angajaţi ai companiei Celestica se aflau în faţa unei fundaţii goale povestindu-li-se cum aici, vineri va fi o casă. Deşi unora nu le-a prea venit să creadă acest lucru, s-au apucat cu mare entuziasm de muncă aşa încât la sfârşitul zilei structura din lemn a pereţilor era gata iar elementele de acoperiş îmbinate. Marţi, o echipă de voluntari dintr-un alt departament al companiei au termoizolat casa urmând ca voluntarii de miercuri să tencuiască locuinţa şi să finalizeze structura acoperişului.

Joi dimineaţa a fost rândul întregii echipe de management de la Celestica Oradea să lucreze pe şantier. Ei au muncit atât  în interior la finisaje, cât şi la montarea ţiglei pe acoperiş. „Să ştiţi că eu n-am bătut un cui când mi-am construit casa, dar a fost o bucurie să lucrez aici alături de familia Stana şi de colegii mei pentru că am trăit o experienţă foarte frumoasă pe care cu siguranţă am s-o repet” a mărturisit unul dintre directorii companiei care a lucrat la gletuirea pereţilor, la montarea foliei de protecţie şi la acoperirea cu ţiglă a casei.

Vineri voluntarii au aplicat tencuiala decorativă pe casă, au montat plăcile de rigips şi au pregătit locuinţa pentru ceremonia ce a avut loc la finalul zilei de lucru. Casa a fost împodobită cu baloane viu colorate, s-a făcut curăţenie şi s-au spălat uneltele de lucru. În cadrul festivităţii de inaugurarea s-au rostit cuvinte frumoase, s-au înmânat Biblia, cheia simbolică a casei şi un buchet de flori. Apoi s-a montat o plachetă de recnoaştere, s-au înmânat certificate de voluntar şi s-a tăiat panglica noii case. Au luat cuvântul membri din Consiliul Director al Habitat pentru Umanitate Beiuş, membri din conducerea companiei Celestica, reprezentanţi ai voluntarilor, membri din conducerea Căminului Felix care au pus terenul la dispoziţie şi familia Stana, beneficiarii locuinţei.

„În urmă cu 12 ani, pe o vreme la fel de frumoasă ca azi şi eu mă aflam la o astfel de ceremonie. Diferenţa e doar că atunci eu eram beneficiarul locuinţei. În acea zi însă  mi s-a întâmplat ceva ce n-am înţeles decât mai târziu. M-am îmbolnăvit de o boală de care încă sufăr. M-am îmbolnăvit de voluntariat. Ei, ceea ce dumneavoastră nu ştiţi încă, pentru că v-aţi aflat aici, aţi luat acest virus şi-i veţi simţi efectul nu peste mult timp.” afirmă Florin Bacoş, voluntar, beneficiar al unei case Habitat şi directorul Comitetului de Selecţie a Familiei în cadrul Consiliului Director al Habitat pentru Umanitate Beiuş.

 

Urmariti in fotografii progresul zilnic al lucrarilor!

Voluntarii de la Celestica Oradea au dat o mână de ajutor la construirea unei case Habitat ce a fost ridicată într-o singură săptămână pentru o familie de tineri.

Anul trecut asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş a semnat un parteneriat cu fundaţia Căminul Felix din Oradea. Cele două organizaţii şi-au propus ca împreună să construiască în următorii ani 80 de locuinţe pentru tineri care au fost crescuţi în cadrul Căminului Felix în familii adoptive, unii abandonaţi la naştere sau alţii care şi-au pierdut părinţii naturali. O parte din ei au ajuns acum la vârsta maturităţii şi s-au căsătorit însă părinţii adoptivi nu le pot oferi o locuinţă. Astfel a luat naştere parteneriatul dintre Habitat şi Căminul Felix şi s-a lansat proiectul „Căminul Habitat”.

„Suntem foarte fericiti sa continuam, asa cum am promis anul trecut, parteneriatul inceput cu Habitat pentru Umanitate Beius. Si pentru ca dorim sa aratam cat de important este pentru noi ca si companie sa ne implicam in comunitatea in care traim, intreaga echipa de management a fabricii din Oradea isi va dedica o zi din cadrul saptamanii construirii acestei case, alaturi de ceilalti colegi ai nostri. Suntem convinsi ca doar punand umarul putem sa aducem zambetul pe fetele celorlalti care au atata nevoie de o casa”  declară Codruţa Bala, Director Resurse Umane, Celestica România.

Între timp primele cinci case au fost deja construite oferind un mediu sănătos unor tineri care abia dacă visau să aibă vreodată un cămin al lor. Pentru a susţine acest proiect, Habitat a iniţiat un parteneriat cu mai multe companii printre cele mai importante fiind cel cu Celestica din Oradea care a sprijinit încă de anul trecut construcţia primelor locuinţe implicându-şi angajaţii în activităţi de voluntariat pe şantierul Habitat şi punând piatra de temelie la primele fundaţii. Acum încă 100 de voluntari de la Celestica sunt decişi ca în doar o săptămână să ridice o casă pentru familia Stana.


O casa Celesta construita de peste 100 de voluntari de la Celestica la Oradea


Vizualizaţi locaţia proiectului Caminul Habitat pe o hartă mai mare

„E o mare bucurie de fiecare dată când în efortul nostru de a elimina adăpostirea sărăcăcioasă suntem sprijiniţi de oameni din companii care înţeleg că este important să se implice şi în programele sociale. Am fost onoraţi ca printre voluntari să se numere persoane importante din conducerea Celestica, cel mai bun exemplu fiind dl. Angelo Cogliati, vicepreşedintele pentru operaţiuni în Europa care a ţinut neaparat să se alăture pentru o zi voluntarilor români.” afirmă Emil Popa, manager comunicare la Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Beneficiarii locuinţei vor fi Mariana şi Adrian Stana care lucrează în prezent în cadrul Căminului Felix. Mariana munceşte alături de fetele de la Cămin în atelierul Sun Flower unde produc suveniruri de o frumuseţe rară, iar Adrian este mecanic în atelierul auto de la Căminul Felix şi este de un altruism debordant sărind în ajutorul tuturor. Au fost extrem de impresionaţi când au aflat că vor fi următorii beneficiari ai unei case Habitat.

„Am mulţi prieteni care lucrează la Celestica şi mi-au spus că în cadrul acţiunilor de voluntariat pe care le au în acest an vor veni să construiască şi o locuinţă la Căminul Felix. Atunci mi-am propus şi eu să-mi fac timp să-i ajut, neştiind că noi vom fi beneficiarii casei. Când am auzit mai târziu că de fapt noi vom fi cei ajutaţi, nu mi-a venit să cred. Am fost foarte fericiţi!” povesteşte cu vădită emoţie Adrian.

Chiar dacă voluntarii nu au experienţă în construcţie, la sfârşitul zilei de luni pereţii casei vor fi ridicaţi, iar vineri locuinţa va fi inaugurată în cadrul unei ceremonii festive.



Familia Stana

Am întâlnit familia Stana, pe Mariana și pe Adrian, la Caminul Felix unde cei doi muncesc și-și petrec mareFamilia-Stana-P9060274 parte din timp. Aici s-au și cunoscut în urmă cu câțiva ani, iar de un an formează o familie. Mariana este designer și muncește de patru ani alături de fetele de la cămin la atelierul Sun Flower. Din mâinile lor harnice ies lucruri frumoase iar Mariana iubește ceea ce face și ne arată cu mândrie rodul muncii lor. Adrian e mecanic auto tot la aici la camin și e un bărbat harnic și săritor. L-am remarcat de altfel și pe șantier la construcția primelor case unde muncea de zor alături de ceilalți voluntari. E îndemânatic și îi place să muncească, sare în ajutor oricui îl solicită și face de toate de la zugrăvit până la mecanică auto.

Această locuinţă va nu va fi doar o casă pentru noi, ci o vom transforma în căminul mult visat pe care fără acest ajutor nu l-am fi avut niciodată.” mărtutiseşte Mariana.

De când s-au căsătorit își doresc să aibă un cămin al lor și să aibă copii. Mariana provine dintr-un sat de lângă Aleșd (Peștera), dintr-o familie cu patru copii, iar Adrian e orădean. Familia lui a trecut prin grele încercări când una dintre surori a decedat lăsând în urmă un copil care acum e crescut de  bunici. Când Habitat a început colaborarea cu Caminul Felix și-au dat seama că asta este șansa pe care Dumnezeu a scos-o în calea lor, singura șansă de a avea o căsuță a lor din care să poată face un cămin pentru ei și pentru copiii cu care speră ca Dumnezeu să-i binecuvânteze. Odată cu construcția casei viața lor ar fi și ea reconstruită pentru că nu ar mai trebui să locuiască în garsoniera în care acum stau cu chirie și s-ar putea gândi încrezători la viitor.

 

Top